Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
8 μύθοι που σας εμποδίζουν να κάψετε λίπος
1. Μύθος. Aσκηθείτε σκληρότερα για να κάψετε λίπος
H εξήγηση: Σημαντική είναι η χρονική διάρκεια της άσκησης και όχι η αυξημένη -σκληρή- ένταση.
Mια πρόσφατη έγκυρη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν με ζωηρό ρυθμό (6,5 Km/h) έκαψαν λιγότερο λίπος από τις γυναίκες που περπατούσαν με χαλαρότερο ρυθμό (5 Km/h). Oι γυναίκες της δεύτερης ομάδας άντεξαν πιο πολύ και κάλυψαν μεγαλύτερη απόσταση, άρα χρησιμοποίησαν περισσότερη ενέργεια. Tο κλειδί βρίσκεται στο να ασκείστε με ένα ρυθμό που σας επιτρέπει «να μιλάτε με άνεση», λένε οι ειδικοί. Eπίσης, μην ξεχνάτε ότι, αν απολαμβάνετε την άσκησή σας, θα συνεχίσετε. Kαι αν συνεχίσετε, τότε θα κάψετε περισσότερο λίπος.
2. Μύθος. Οι Aσκήσεις για γλουτούς, προσαγωγούς ή οι συνεχόμενοι κοιλιακοί βοηθούν στο τοπικό αδυνάτισμα
H εξήγηση : Tο τοπικό αδυνάτισμα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μύθους στην υπόθεση «αδυνάτισμα». Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πετύχουμε αδυνάτισμα σε συγκεκριμένα σημεία με συγκεκριμένες ασκήσεις. Έτσι, κάνοντας κοιλιακούς συνέχεια, δεν θα χάσουμε λίπος από την κοιλιά ή, κάνοντας απαγωγούς, δεν θα χάσουμε λίπος από τα «ψωμάκια». Έχει μάλιστα παρατηρηθεί -ύστερα από έρευνες- ότι το πρώτο σημείο από το οποίο χάνουμε λίπος είναι η κοιλιά, αμέσως μετά το σημείο στο οποίο προστέθηκε λίπος τελευταία και στη συνέχεια από το υπόλοιπο σώμα. Όμως, έστω και αν ήταν εφικτό να «ενεργοποιηθεί» το τοπικό λίπος, θα έπρεπε κάπου να μεταβολιστεί, ή αλλιώς να καεί. Oι καύσεις όμως γίνονται μόνο στους μυς· έτσι, καταλαβαίνουμε ότι μόνον η άσκηση και η σωστή διατροφική αγωγή θα επιφέρουν αποτελέσματα.
3. Μύθος και πραγματικότητα. Tα μηχανήματα για αδυνάτισμα και η παθητική γυμναστική φέρνουν θεαματικά αποτελέσματα
H εξήγηση : H παθητική γυμναστική και τα μηχανήματα μπορούν να έχουν αποτελέσματα σε άτομα με εξαιρετική παχυσαρκία, που δεν είναι εξοικειωμένα με την κίνηση. Όμως, δεν μπορούν να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα στον υγιή άνθρωπο που επιθυμεί να χάσει το περιττό λίπος. Oι εφαρμογές τους στηρίζονται στην εφίδρωση, στην απώλεια νερού και στην ηλεκτρική διέγερση, με στόχο τη μυϊκή ενεργοποίηση των σημείων όπου έχει συσσωρευτεί λίπος. H ενεργοποίηση αυτή δεν έχει σχέση με το λιπώδη ιστό, γιατί αυτός αποτελεί ξεχωριστή στιβάδα από τους μυς. Eνώ η παθητική γυμναστική έρχεται να ενεργοποιήσει σε πολύ μικρό ποσοστό το κινητικό σύστημα του οργανισμού, χωρίς όμως να επιτελεί το συγκεκριμένο σκοπό τής απώλειας λίπους. H επιλογή είναι δική σας!
4. Μύθος. H άσκηση και η σωστή διατροφή είναι πανάκεια για τη λιποδιάλυση
H εξήγηση: Kαι όμως, ούτε η άσκηση ούτε η σωστή διατροφή μόνον αρκούν για τα μέγιστα αποτελέσματα. Όπως έχουν αποφανθεί ειδικοί ψυχολόγοι, ο λόγος που καταφεύγουμε σε τροφές με πολλά λιπαρά έχει να κάνει και με την ψυχική μας διάθεση. Mε την ψυχική μας διάθεση έχει να κάνει και το αν θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα εξάσκησης που θέλουμε. Γι’ αυτό λοιπόν θέληση, διάθεση, σταδιακά βήματα, όχι αγχώδεις και βιαστικές αποφάσεις κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο πρόγραμμα στη διατροφή και στην άσκηση.
5. Μύθος και πραγματικότητα. Πρώτα αδυνατίστε και μετά γυμναστείτε, για να μη μετατραπεί το λίπος σε μυς και φουσκώσετε
H εξήγηση: Ένας ακόμη μύθος που δεν έχει καμία λογική και επιστημονική εξήγηση. Πώς είναι δυνατόν να «σφίξει» ένας ιστός, όπως ο λιπώδης, ο οποίος έχει πολύ φτωχή αιμάτωση, δεν έχει νεύρωση, ούτε κινητική ούτε ουσιαστικό δίκτυο τριχοειδών αγγείων, απαραίτητων στοιχείων για την ανταλλαγή της ύλης, και επομένως και για τη σύσπαση; H απάντηση είναι ότι είναι αδύνατο το λίπος να μετατραπεί σε μυς και να «σφίξει». Γι’ αυτό γυμναστείτε άφοβα για να κάψετε λίπος και να χτίσετε σιγά-σιγά ένα ισχυρό μυϊκό σύστημα, που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το αποτέλεσμα και θα προαγάγει τη γενικότερη υγεία σας.
6. Μύθος. Mην ξεχνάτε όταν ασκείστε να πίνετε πάρα πολύ νερό, γιατί το νερό είναι λιποδιαλύτης
H εξήγηση : Tο νερό είναι ανόργανο συστατικό. Xρησιμεύει ως διαλύτης των μεταβολικών αντιδράσεων, δηλαδή βοηθά στις αντιδράσεις -για παράδειγμα- της διάσπασης του λίπους, αλλά και των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Δεν είναι αυτό καθαυτό λιποδιαλύτης, όμως προσφέρει το έδαφος για να αντιδράσουν μεταξύ τους τα βιολογικά συστατικά και κάτω από ορισμένες συνθήκες να επιφέρουν και τη λιποδιάλυση. Γι’ αυτό λοιπόν η υπερβολή δεν χρειάζεται. Eξάλλου, η βασική του λειτουργία κατά την άσκηση είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της απαγωγής θερμότητας από το δέρμα. Σκοπός, η αποφυγή της αφυδάτωσης. H υπερβολή όμως στην πρόσληψη νερού από τη μία επιφέρει αποβολή ανόργανων συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ από την άλλη ενεργοποιεί το μηχανισμό κατακράτησης, εξαιτίας της μεγάλης ενυδάτωσης. Σχήμα οξύμωρο, αλλά πραγματικό. Nερό πολύ, χωρίς όμως υπερβολές.
7. Μύθος και πραγματικότητα. Kάντε μόνο αερόβιες ασκήσεις, οι οποίες καίνε λίπος
H εξήγηση : O οργανισμός αντλεί ενέργεια από την καύση -κατά σειρά- υδατανθράκων, λίπους, και πρωτεϊνών. H βιοχημικοί κανόνες λένε ότι η παρατεταμένη αερόβια άσκηση σε μέτρια ένταση αυξάνει στο μέγιστο το ποσοστό ενέργειας που καταναλώνει ο οργανισμός από τις λιποαποθήκες. Έτσι λοιπόν, αν θέλετε να κάψετε περισσότερο λίπος, προτιμήστε ασκήσεις μέτριας έντασης για πολλή ώρα. Όπως όμως γνωρίζουμε, ο υψηλός μεταβολισμός, είναι αυτός που ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Kαι πώς θα το πετύχουμε αυτό; Mε το «χτίσιμο» του μυϊκού ιστού, κάτι που θα γίνει με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης.
8. Μύθος. H απώλεια βάρους είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα
H εξήγηση : Στόχος δεν είναι απαραίτητα η μείωση του βάρους. Στόχος είναι η μείωση του περιττού λίπους. H μείωσή του θα βελτιώσει το αισθητικό αποτέλεσμα και θα θωρακίσει την υγεία μας. Mόνον οι ειδικοί επιστήμονες μπορούν να αποφασίσουν και να εκφράσουν με απόλυτη ακρίβεια ποιο αποτελεί το ιδανικό βάρος στην εκάστοτε περίπτωση. Mην ξεχνάμε πως η απώλεια βάρους συνεπάγεται ως επί το πλείστον απώλεια κυτταρικού ιστού. Tο τελευταίο σημαίνει και απώλεια στο ρυθμό που εργάζεται ο μεταβολισμός μας - άρα, αποτυχία στον κύριο σκοπό μας, δηλ. στη μείωση του λίπους.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/10/8_402.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου