Τι έδειξε έρευνα στην οποία συμμετείχε και Ελληνίδα διατροφολόγος;
Θέλετε να χάσετε μια για πάντα τα περιττά κιλά ή έστω να διατηρήσετε το ιδανικό για εσάς βάρος; Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και να αφήσετε έξω από το πιάτο σας κατεργασμένους υδρογονάνθρακες και άμυλο, όπως λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι.Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μελέτη «Διογένης», υπό τον δρα Τόμας Μάινερτ Λάρσεν του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνίδα διατροφολόγος Αγγελική Παπαδάκη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε με 14,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.
«Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, με πιο πολύ άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά και όσπρια, και παράλληλα με λιγότερες θερμίδες από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ρύζι και ψωμί. Με αυτή τη δίαιτα, μπορείτε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε, χωρίς να χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες και χωρίς να παχαίνετε», σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 772 οικογένειες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, από τους οποίους οι 938 ήταν ενήλικες ηλικίας 18 - 65 ετών και 827 παιδιά ηλικίας πέντε έως 17 ετών. Οι υπέρβαροι ενήλικες ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα επί οκτώ εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά ο καθένας.
Η νέα δίαιτα δείχνει ότι, εκτός από την αύξηση στην λήψη πρωτεϊνών, σημαντικό για την απώλεια βάρους είναι η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί ολικής αλέσεως. Μια δίαιτα με χαμηλές πρωτεΐνες, αλλά με τροφές που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη, τελικά προσθέτουν κιλά. Δυστυχώς οι περισσότερες ετικέτες τροφίμων δεν αναφέρουν το γλυκαιμικό δείκτη τους.
Ειδικά για τα παιδιά έγινε ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «Pediatrics». Το 45% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν υπέρβαρα και αφού ακολούθησαν τη δίαιτα των γονιών τους, κατάφεραν να χάσουν βάρος κατά 15%.
http://www.newsbeast.gr/health/arthro/80350/oi-proteines-idanikes-gia-tin-apoleia-varous/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου