Τι προτείνει καθηγητής του ΑΠΘ
Στον ατομικό μας μετρητή ρύπανσης της ατμόσφαιρας θα μπορούσε να μετατραπεί το κινητό μας τηλέφωνο, δίνοντας πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα, την υγρασία ή το θόρυβο, που θα υποστούμε στις καθημερινές μας μετακινήσεις.«Οι πολίτες είναι οι αισθητήρες», διατείνεται ο Κωνσταντίνος Καρατζάς, επίκουρος καθηγητής του ενεργειακού τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της Συμμετοχικής Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.
Όπως εξηγεί, η ποιότητα του περιβάλλοντος παρακολουθείται από σταθμούς, διάσπαρτους στην πόλη, οι οποίοι ωστόσο είναι στατικοί.
«Εκείνο που θα μας ενδιάφερε, όμως, να δούμε είναι την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τη φόρτιση που λαμβάνουμε καθώς παίρνουμε, για παράδειγμα, το λεωφορείο να πάμε στη δουλειά μας ή αν έχουμε ένα παιδί ασθματικό, θα θέλαμε να γνωρίζουμε την ποιότητα του αέρα στο σχολείο που πηγαίνει» λέει ο κ. Καρατζάς.
«Προκειμένου, λοιπόν, να γνωρίζουμε, ανά πάσα στιγμή, την κατάσταση του περιβάλλοντος όπου βρισκόμαστε θα πρέπει να υπάρχουν αισθητήρες παντού, κάτι που δεν γίνεται. Αλλά αυτό που έχουμε πλέον όλοι μας είναι ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποίο έχει αισθητήρες για μέτρηση της θερμοκρασίας ή GPS». Σύμφωνα με τον κ. Καρατζά, αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κινητά τηλέφωνα ευρύτερα ως αισθητήρες, θα αναδύονταν ένα σύμπαν εξατομικευμένων πληροφοριών και παράλληλα θα γίνονταν καταγραφή και ομαδοποίηση όσων ανθρώπων έχουν τις ίδιες συνήθειες και τον ίδιο ρυθμό ζωής, «όχι από κουτσουμπολίστικη διάθεση», όπως αναφέρει, «αλλά για να δούμε μήπως κάποιος με παρόμοιο τρόπο ζωής, βρήκε τρόπους να γλυτώσει μέρος της ρύπανσης».
Οι πολίτες έτσι, εκτιμά ο κ. Καρατζάς, μετατρέπονται από «παθητικοί αποδέκτες» σε συνδιαμορφωτές περιβαλλοντικών πολιτικών, αφού στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής, «δεν είναι να γίνει ένα σύστημα Μεγάλου Αδελφού, αλλά να δώσει στον πολίτη τη δυνατότητα να κατανοήσει ότι είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση του περιβάλλοντος».
«Πηγαίνουμε έτσι σε ακτιβισμό των πολιτών, αφού όταν ο πολίτης δει ότι η πληροφορία φτάνει προσωποποιημένη σ’ αυτόν, άρα παύει να είναι παθητικός αποδέκτης της πληροφορίας, γίνεται και συμμέτοχος», εξηγεί.
Ήδη, η ομάδα εφαρμογών συστημάτων πληροφορικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, με τη χρήση δύο αισθητήρων από το Πολυτεχνείο του Τορίνο (Neuronica Lab, Polytecnico di Torino), εκπονεί ένα μίνι πρότζεκτ για τη δημιουργία προφίλ μετακινούμενων πολιτών. Συγκεκριμένα, οι αισθητήρες μεταδίδουν πληροφορίες σε κινητά τηλέφωνα της ομάδας, οι οποίες αφορούν στην τρέχουσα θερμοκρασία, υγρασία και ατμοσφαιρική πίεση.
«Παράλληλα, έχουμε καταθέσει ερευνητική πρόταση για το πρόγραμμα, ενώ σε συνεργασία με το γραφείο περιβάλλοντος του ΑΠΘ, θα ξεκινήσουμε καμπάνια που θα προτρέπει τους φοιτητές να καταγράφουν με τα κινητά τους τι τους αρέσει και τι όχι στο campus και να τα αποστέλλουν σε έναν διαδικτυακό τόπο» καταλήγει ο κ. Καρατζάς.
http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/124871/atomikoi-katagrafeis-rupansis-ta-kinita/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου