Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Game με δολοφονίες στο Τείχος προκαλεί την οργή

Ένας γερμανός φοιτητής δημιούργησε ένα παιχνίδι για ηλεκτρονικό υπολογιστή (computer game), με το οποίο ο παίκτης θα "υποδύεται" έναν ανατολικογερμανό συνοριακό φουρό και θα πυροβολεί πολιτικούς πρόσφυγες που διαφεύγουν στη Δύση, προκαλώντας έτσι την οργή των συγγενών των θυμάτων.

Το παιχνίδι "1378", όση ήταν η χιλιομετρική απόσταση των συνόρων ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, επιβραβεύει με μετάλλιο τους συνοριακούς φρουρούς που πυροβολούν όσους περισσότερους φυγάδες μπορούν.Στη συνέχεια του παιχνιδιού, οι παίκτες μεταφέρονται στο έτος 2000 και δικάζονται για τα εγκλήματα που διέπραξαν στο όνομα του ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Οι παίκτες μπορούν να υποδυθούν και τους ανατολικογερμανούς που επιχειρούν να διαφύγουν από το Τείχος του Βερολίνου.

Αν τους πιάσουν, είτε τους πυροβολούν, είτε τους συλλαμβάνουν και τους μεταφέρουν στη φυλακή.

Ο 23χρονος Γιενς Στόμπερ, ο οποίος δημιούργησε το παιχνίδι στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας, δήλωσε ότι αυτό έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

"Το να γίνει ο παίκτης ανατολικογερμανός φυγάς ή συνοριοφύλακας του επιτρέπει να ταυτιστεί με αυτές τις προσωπικότητες", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ένας καινοτόμος τρόπος να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να συμφιλιωθούν με την πρόσφατη γερμανική ιστορία".

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα για τη Συμφιλίωση ανακοίνωσε ότι ενώ θεωρεί θεμιτούς κάποιους άλλους τρόπους συμφιλίωσης με το καθεστώς της περιόδου 1949-1989, αμφιβάλλει για το αν οι νέοι θα μάθουν κάτι σκοτώνοντας αντιφρονούντες.

Ο Τέοντορ Μέτραπ της Ένωσης Θυμάτων δήλωσε ότι το παιχνίδι "χλευάζει τα θύματα".

"Οι θάνατοι από πυροβολισμό στο Τείχος δεν ήταν παιχνίδι- κατέστρεψαν ζωές και οικογένειες. Αλλά οι παίκτες (του computer game) δεν θα το αντιληφθούν", είπε στο Ρόιτερς.

Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει την Κυριακή, κατά την 20η επέτειο της γερμανικής επανένωσης.

Εκτιμάται ότι περίπου χίλιοι ανατολικογερμανοί έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στη δυτική Γερμανία από το 1961 που κατασκευάστηκε το Τείχος.

Οι ανατολικογερμανοί συνοριοφύλακες είχαν εντολή να πυροβολούν και να σκοτώνουν όποιον επιχειρεί να διαφύγει.

Ο τελευταίος ανατολικογερμανός που σκοτώθηκε περνώντας τα σύνορα ήταν ο Κρις Γκέφροϊ τον Φεβρουάριο του 1989.

http://www.nooz.gr/tech/game-me-dolofonies-sto-teixos-prokalei-tin-orgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου