Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Android Apps, LatesPermission Remover: Αφαιρέστε τα δικαιώματα των Android εφαρμογών


permission_remover
Στην εποχή των ηλεκτρονικών δεδομένων, όλοι ενδιαφέρονται για αυτά, ακόμα και αν παραβιάζουν κάθε έννοια ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων. Η για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτά ακριβώς, είναι που ενδιαφέρουν και περισσότερο....








 Το γιατί δεν θα το αναλύσουμε ξανά, έχει γίνει σε πολλά προηγούμενα αρθρα μας. Μια αναζήτηση στο osarena, με λέξεις κλειδιά: ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα, θα σας δώσει αρκετά αποτελέσματα, με τα όσα πρέπει να ξέρετε.
Όπως καλά ξέρουμε, τα πράγματα στο Android, δεν είναι και τόσο ρόδινα, καθώς η πολίτικη της Google, στο GPlay, δεν είναι και η καλύτερη και από την άλλη με όλο αυτό το πλήθος των εφαρμογών η κατάσταση πολλές φορές ξεφεύγει. Το αποτέλεσμα αυτών είναι να υπαρχουν κάπου 10% malware και trojan “εφαρμογές”  (ένα πρόσφατο, από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν) στο δικτυακό κατάστημα της Google (και αλλού), μα και η πλειοψηφία των εφαρμογών να ζητάει πρόσβαση σε ένα σωρό στοιχεία στην συσκευή μας, προκειμένου να την εγκαταστήσουμε. Βλέπουμε παιχνίδια η άλλες εφαρμογές, να ζητουν καθολικά δικαιώματα, η προσβάσεις σε sms, κλήσεις, επαφές, δικτυακή κίνηση, κλπ. Πράγματα εντελώς άσχετα με το είδος τους και εντελώς παράλογα.
Υπάρχουν καταγεγραμμένες αρκετές συνέπειες αυτών των δικαιωμάτων που αποκτούν θελητά η αθέλητα από εμάς, κάποιες εφαρμογές και πολλές περιπτώσεις χρηστών, έχουν δημοσιευτεί (και συνεχίζονται) στο διαδίκτυο.
Σίγουρα καποιος έμπειρος χρήστης που έτσι κι’ αλλιώς έχει root-αρει την συσκευή του, το έχει κάνει κατά κύριο λόγο, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή και τον έλεγχο της και μπορεί να ελέγξει όλα αυτά. Οι υπόλοιποι όμως;
Κυκλοφορούν κάμποσες εφαρμογές, οι οποίες υπόσχονται ότι μπορούν να σας δώσουν τον ελέγχο, μα και πάλι αυτές οι ίδιες, τις περισσότερες φορές, ζητουν καθολική πρόσβαση, ακόμα και αν δεν υπάρχει λόγος (sms, κλήσεις). Η ακόμα και έτσι να μην είναι, δεν έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Υπάρχει ωστόσο, μια εφαρμογη, για τις συσκευές σας Android, η οποία έχει καλά αποτελέσματα σε αυτό, καταργώντας τα δικαιώματα των εφαρμογών (με επέμβαση στο manifest.xml), χωρίς ωστόσο (τις περισσότερες φορές), να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην εφαρμογή και να έχει συντριβές (καθώς αυτή, θα προσπαθεί να αποκτήσει προσβάσεις και δικαιώματα). Το πρόβλημα όμως, είναι πως το συγκεκριμενο app, ΔΕΝ είναι Ανοιχτού Κώδικα. Μάλιστα κάποια στιγμή, είχε ειπωθεί, πως μπορεί να είναι και malware.

Αυτό το λογισμικό παρέχεται “ως έχει”, χωρίς καμία ρητή ή σιωπηρή εγγύηση. Σε καμία περίπτωση οι συγγραφείς θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν ζημιές που προκύπτουν από τη χρήση αυτού του λογισμικού. Όταν καταργήσετε δικαιώματα από μια app / apk, τότε θα πρέπει να ελέγξετε την άδειά τους για την αποφυγή παραβιάσεων αδειών χρήσης.
H χρήση του, γίνεται με δική σας ευθύνη και τo sarena, δεν έχει την παραμικρή υπαιτιότητα σε περίπτωση που κάτι σας πάει στραβά η δεν δουλέψει όπως πρέπει.

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, καθώς χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό αυτό το app σε συσκευές μου, μα και σε άλλων, είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση του σε γενικές γραμμές και ούτε μου δημιούργησε πότε κάποιο πρόβλημα, μα ούτε και έγινε αντιληπτή προσπάθεια του να αποκτήσει πρόσβαση σε σημεια που δεν πρέπει, πέραν από αυτά των δικαιωμάτων των εγκατεστημένων εφαρμογών.
Ένας από τους βασικούς λόγους που δοκίμασα την εφαρμογή την πρώτη φορά, ήταν επειδή γνώριζα χρόνια, το έργο και τη συνεισφορά του συγκεκριμένου δημιουργού στο χώρο του Linux και του Ανοιχτού Κώδικα, καθώς και την φερεγγυότητα στα διάφορα έργα του (δείτε το Plop, για παράδειγμα). Permission Remover,
Το Permission Remover, χρειάζεται δυο αρχεία, προκειμένου να κάνουν sign στις εφαρμογές που θέλουμε και να τους αφαιρέσουν τα δικαιώματα. Τα αρχεία αυτά είναι τα: testkey.pk8 και testkey.x509.pem (συνολικό μέγεθος μόνο 2,8 KByte). Το Permission Remover, μπορεί να κατεβάσει αυτόματα αυτά τα δυο αρχεία, μα αν δεν το εμπιστευόσαστε, μπορείτε να κατεβάσετε εσείς αυτά τα δυο αρχεία (θα τα βρείτε στο GitHub, όπου φαίνεται ο κώδικας τους [DOWNLOAD testkey.pk8 και DOWNLOAD testkey.x509.pem] αν δεν σας δουλέψουν, κάντε αναζήτηση, υπάρχουν και στο GoogleCode.] και θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα 2 αρχεία στο: /sdcard/at.plop.PermissionRemover/key.
/sdcard/at.plop.PermissionRemover/backup Original APK file backup directory
/sdcard/at.plop.PermissionRemover/new New created APK files with removed permissions
/sdcard/at.plop.PermissionRemover/key Directory for the key to sign APK files
Permission Remover,1
Κανονικά θα δουλέψει σε εκδόσεις 1.6 και πάνω και χρειάζεται να κατεβάσετε το apk αρχείο του, ώστε να το εγκαταστήσετε (εύκολη η διαδικασία, δείτε αν δεν γνωρίζετε):


Περισσότερα, στη σελίδα του δημιουργού του που καλό είναι να ρίξετε μια ματιά, για περισσότερες πληροφορίες:
 
Πηγή: http://osarena.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου