Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

1 Sony Xperia Z1 Review: Το καλύτερο - μακράν - της Sony!


Sony_Xperia_Z1 (13)Δύο μέρες πριν ανοίξει τις πύλες της η έκθεση IFA στο Βερολίνο, και πιο συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου, η Sony ανακοίνωσε ένα νέο high-end smartphone αποδεικνύοντας ότι θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά και να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της.
Το Sony Xperia Z1, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των τμημάτων της Sony - του τμήματος κατασκευής τηλεοράσεων, του τμήματος κατασκευής Hi-Fi, του τμήματος κατασκευής φωτογραφικών μηχανών κ.ά - και αυτό, εφόσον ψάξεις λίγο τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του, είναι εύκολα αντιληπτό.





Κατασκευή και αισθητική

Η Sony, παρότι διατήρησε τον OmniBalance σχεδιασμό που γνωρίσαμε με το Xperia Z και αργότερα είδαμε με το Xperia Z Ultra, έχει πραγματοποιήσει αλλαγές σε σχέση με το Z. Βέβαια, όταν έχεις δημιουργήσει ήδη μία εξαιρετική βάση, είναι λίγο δύσκολο να προβείς σε μεγάλες αλλαγές. Έτσι, αν και η βασική σχεδιαστική ιδέα είναι όμοια, αντί για τον εξωσκελετό με τα υαλονήματα πολυαμιδίου ή κάπως έτσι (!) προτίμησε το αλουμίνιο.
Sony_Xperia_Z1 (2)
Sony_Xperia_Z1 (4)
Η “κάσα” στην περιφέρεια του Xperia Z1 είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο – με εξαίρεση τα καπάκια τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και τα οποία διαθέτουν ακριβώς όμοιο φινίρισμα – και η οποία, πέρα από την αίσθηση στιβαρότητας που του προσφέρει αναλαμβάνει και τον ρόλο... κεραίας, διατηρώντας όμως μόνο τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης και παρακάμπτοντας τα μειονεκτήματα που συναντήσαμε στο... iPhone 4. Το Sony Xperia Z1, όπως και κάθε άλλη high-end κατασκευή της Sony είναι αρκετά στιβαρό και αν ανθεκτικό. Καλύπτει τις προδιαγραφές IP55 και έτσι είναι dustproof, δηλαδή απρόσβλητο από την σκόνη, ενώ καλύπτει και τις προδιαγραφές IP58, που το καθιστούν waterproof. Επομένως, αντέχει στο νερό, ακόμα και σε βάθος 1 με 1.5 μέτρα για 30 λεπτά!
Sony_Xperia_Z1 (5)
Τόσο η εμπρόσθια επιφάνεια όσο και η πίσω, καλύπτονται από γυαλί Gorilla Glass ή Dragontrail (η Sony έχει παραγγείλει στις δύο εταιρείες όμοιων προδιαγραφών γυαλί και έτσι ορισμένα Xperia Z1 διαθέτουν Gorilla Glass της Corning ή Dragontrail της Asahi Glass Co.).
Sony_Xperia_Z1 (17)
Από άποψη αισθητικής, νομίζω ότι το Sony Xperia Z1 είναι εξίσου προσεγμένο ωστόσο δεν διαφέρει και πολύ στην ουσία από τα Xperia Z και Xperia Z Ultra. Προσωπικά βρίσκω την συγκεκριμένη αισθητική να μου ταιριάζει περισσότερο από εκείνη που επιδεικνύουν άλλοι κατασκευαστές, με τις έντονες καμπύλες, ωστόσο δεν παύει αυτό να είναι υποκειμενικό και να αποτελεί θέμα γούστου.
Sony_Xperia_Z1 (15)
Για μένα είναι ένα από τα ομορφότερα, κομψότερα και ποιοτικότερα από άποψη συναρμολόγησης και υλικών κατασκευής κινητά της αγοράς. Ίσως, να είναι και το καλύτερο.
Sony_Xperia_Z1 (18)

Sony_Xperia_Z1 (14)

Οθόνη

Για κάποιους λόγους, οι διαστάσεις και το βάρος έχουν αυξηθεί σε σχέση με το Xperia Z (144 x 74 x 8,5 χιλιοστά και 170 γραμμάρια) και όποιοι και αν είναι οι συγκεκριμένοι λόγοι - υποψιάζομαι κατά κύριο λόγο το μέγεθος της μπαταρίας - δεν δικαιολογούν κάποιο θετικό σχόλιο. Αν όντως οφείλεται στην μπαταρία, τότε η Sony έπρεπε να καινοτομήσει ή να βρει ένα τρόπο να χωρέσει την μεγαλύτερη μπαταρία, όπως έκανε η LG με το G2 ωστόσο δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Παρά τις αυξημένες διαστάσεις λοιπόν, η διαγώνιος και η ανάλυση της οθόνης έχουν παραμείνει ίδιες με του "Z", αν και σε τεχνολογικό επίπεδο, έχουν και εδώ σημειωθεί σημαντικές αλλαγές, που βελτιώνουν αισθητά το οπτικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε μία οθόνη 5 ιντσών που υποστηρίζει ανάλυση 1080 x 1920 pixels και στην οποία, για την βελτίωση της χρωματικής απόδοσης και της αντίθεσης, η Sony έχει χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες Triluminos, που αποτελεί και το βασικό συστατικό των panels των ακριβών τηλεοράσεων της εταιρείας, αλλά και της μηχανής X-Reality for mobile που "γεμίζει" τα χρώματα και δημιουργεί αίσθηση βάθους. Η πυκνότητα των εικονοστοιχείων ανά ίντσα παραμένει όμοια με αυτή του Xperia Z, και έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με 441ppi, που πρακτικώς σημαίνει ότι το φαινόμενο που ονομάζουμε “pixelation” παύει να υφίσταται.
Sony_Xperia_Z1 (32)
Η οθόνη είναι αρκετά φωτεινή, ιδιαίτερα ευκρινής, με καλή ομοιομορφία φωτεινότητας, και με καλές γωνίες θέασης. Είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με του Xperia Z, και αυτό νομίζω φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ειδικά κατά την αναπαραγωγή video ή κατά την πλοήγηση στην βιβιλιοθήκη με τις φωτογραφίες, το τελικό αποτέλεσμα είναι φαινομενικά άψογο. Αν επιθυμείτε ακόμα πιο "ζωντανά" και κορεσμένα χρώματα, καλό θα ήταν να ενεργοποιήσετε την λειτουργία X-Reality for mobile - πρόκειται στην ουσία για την τεχνολογία που αντικαθιστά την Mobile BRAVIA engine 2.
Τα περιθώρια αριστερά και δεξιά από την οθόνη, αλλά και πάνω και κάτω από αυτή, είναι μεγάλα, μεγαλύτερα από αυτά του Xperia Z και αυτό ίσως να ξενίσει κάποιους από εσάς, ωστόσο προσωπικά δεν είναι κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα, αφού ο OmniBalance σχεδιασμός συμβάλει σε μία, κατά γενική ομολογία, άψογη και ισορροπημένη αισθητική. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται και κατά την χρήση υπό το έντονο ηλιακό φως, αφού εκτός από πιο φωτεινή, η οθόνη του Xperia Z1 είναι και λιγότερο αντανακλαστική σε σχέση με εκείνη του Xperia Z. Γενικώς, η οθόνη του Xperia Z1 θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των απαιτητικών χρηστών και δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τις καλύτερες οθόνες της αγοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών. Δεν λέω ότι είναι η καλύτερη οθόνη που υπάρχει, είναι όμως εξαιρετική.

Ήχος

Στον τομέα του ήχου, η Sony έχει πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Καταρχήν, το ηχείο είναι σημαντικά μεγαλύτερο και καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια της κάτω πλευράς αφού έχει μετακομίσει από την θέση στην δεξιά πλευρά που βρισκόταν στο Xperia Z. Έτσι, διορθώθηκε ένα σχεδιαστικό λάθος ή μειονέκτημα αν θέλετε, αφού ο χρήστης πολλές φορές καθώς κρατούσε το κινητό κάλυπτε κατά λάθος το ηχείο. Στον ήχο μπορείτε να επέμβετε χειροκίνητα επιλέγοντας την ρύθμιση που θέλετε στον ισοσταθμιστή, ενώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε λειτουργίες όπως το xLOUD ή το Clear Phase. Αν ενεργοποιήσετε πάντως την αυτόματη λειτουργία βελτιστοποίησης του ήχου, ClearAudio+, τότε οι χειροκίνητες ρυθμίσεις που έχετε κάνει (π.χ ήχος Surround, Clear Phase και xLOUD) παύουν να ισχύουν. Προσωπικά, έμεινα πολύ περισσότερο ικανοποιημένος από την απόδοση και την χροιά του ηχείου παρά από την ένταση του. Σε γενικές γραμμές, ο ήχος είναι ισορροπημένος, χωρίς "τριξίματα" με την απαραίτητη λεπτομέρεια και καλό μπάσο και αναμφισβήτητα θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των χρηστών.
Sony_Xperia_Z1 (9)
Στην κορυφή του Xperia Z1 βρίσκουμε μία - ακάλυπτη - υποδοχή 3.5mm για να συνδέσετε hands-free ή ακουστικά. Αρκετοί χρήστες που αγόρασαν το Xperia Z εξέφρασαν δυσαρέσκεια ότι είναι... βαρετό, να βγάζουν το "καπάκι" για να έχουν πρόσβαση στην συγκεκριμένη υποδοχή συνέχεια, ενώ επίσης αρκετοί είχαν εκφράσει ανησυχίες για την αντοχή του πλαστικού νήματος που συγκρατεί το κάλυμμα στο υπόλοιπο σώμα της κατασκευής φοβούμενοι ότι μπορεί να μην αντέξει στην συνεχή και επομένως σκληρή χρήση. Αν και η Sony, εγγυάται την αντοχή των νημάτων στα καπάκια, εντούτοις για λόγους ευχρηστίας άφησε την υποδοχή - όπως έκανε και με το Xperia Z Ultra - ακάλυπτη, αφού πρωτίστως πήρε όλα τα κατάλληλα μέτρα (είναι μονωμένη) για να εξασφαλίσει την αδιαβροχοποίηση της συσκευής. Το να καλύπτεις ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές (IP58, το Xperia Z καλύπτει τις προδιαγραφές IP57) αυξάνοντας παράλληλα την ευχρηστία της συσκευής είναι πραγματικά αξιοσημείωτο.
Sony_Xperia_Z1 (11)

Κάμερα

Πέρα από την αστείρευτη ισχύ, το σημείο που αναμφισβήτητα καθιστά ξεχωριστό το Sony Xperia Z1 είναι η κάμερα του. Η κάμερα αποτελεί ένα σύνολο τεχνολογιών, που σπάνια βρίσκουμε μαζεμένες σε ένα smartphone. Έτσι, έχουμε αισθητήρα Exmor RS 1 προς 2/3” που επιδεικνύει ανάλυση 20,7 Megapixels, σύστημα φακών G Lens, αλλά και επεξεργαστή εικόνας – αναλαμβάνει μεταξύ άλλων και το post processing αν δεν κάνω λάθος – τύπου BIONZ. Η κάμερα μπορεί να μην επιδεικνύει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, ωστόσο το ψηφιακό σύστημα σταθεροποίησης (διαθέτει την τεχνολογία SteadyShot μάλιστα όσο αφορά στην λειτουργία video) δουλεύει εξαιρετικά και θα σας ικανοποιήσει ιδιαίτερα εκεί που το χρειάζεστε, όταν περπατάτε ή ανεβοκατεβαίνετε σκάλες ή σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό για παράδειγμα.
Sony_Xperia_Z1 (23)
Η κάμερα μπορεί να συλλάβει φωτογραφίες στα 5248 x 3936 pixels και video ανάλυσης Full HD (1080p) στα 30 fps. Βίντεο του ίδιου τύπου, μπορεί να τραβήξει και η μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις που διαθέτει αισθητήρα 2.0 Megapixels. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία HDR.
Sony_Xperia_Z1 (26)
Πριν αναφερθώ στα αποτελέσματα των λήψεων που πραγματοποίησα, θα αναφερθώ πρώτα στο λογισμικό της κάμερας, που είναι από τα πιο εξελιγμένα, ενώ συνοδεύεται από μερικές ιδιαίτερα χρήσιμες εφαρμογές και λειτουργίες.
Screenshot_2013-09-15-23-41-43
Μπορείτε να επέμβετε χειροκίνητα ελέγχοντας και την παραμικρή παράμετρο, ωστόσο αν οι ρυθμίσεις αποτελούν... μπελά για εσάς, έχετε την εφαρμογή Superior Auto να αναλάβει να βελτιστοποιήσει αυτόματα τις φωτογραφίες σας, σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη πολλές παραμέτρους, όπως την απόσταση του φακού από το αντικείμενο, της συνθήκες φωτισμού αλλά και άλλες παραμέτρους, για να σας προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το Superior Auto τα καταφέρνει εξαιρετικά και πραγματικά, αποτελεί ένα εξαιρετικό βοηθό.
Screenshot_2013-09-15-23-44-22
Στην διάθεση του χρήστη, πέρα από το Superior Auto, υπάρχουν οι χειροκίνητες ρυθμίσεις (Μ), οι οποίες επιτρέπουν την παραμετροποίηση της ανάλυσης, της ισορροπίας λευκού, της εστίασης κ.α.
Screenshot_2013-09-15-23-47-24
Το λογισμικό επίσης προσφέρει πέρα από τις λειτουργίες Superior Auto και Manual, Λήψη Timeshift burst (τραβάει 60 φωτογραφίες σε ένα... πάτημα του κλείστρου), Εφέ φωτογραφίας, Ημικυκλική πανοραμική λήψη, Εφέ Επαυξημένης πραγματικότητας καθώς και τις λειτουργίες Info-Eye (σας επιτρέπει να τραβάτε φωτογραφίες τοπίων ή αξιοθέατων, ετικετών ή απλού κειμένου και σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα της λήψης σας) και Social Live, με την βοήθεια του οποία σας επιτρέπει να προβάλλετε σε πραγματικό χρόνο στο προφίλ σας στο Facebook το video που τραβάτε, την στιγμή που το τραβάτε (ότι πρέπει για... συναυλίες!).
Screenshot_2013-09-15-23-41-53
Screenshot_2013-09-15-23-42-25
Όσο αφορά στα φωτογραφικά αποτέλεσματα, εδώ έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη πρόταση μέχρι στιγμής στην αγορά, μαζί με αυτή της Nokia, και αναφέρομαι φυσικά στο Lumia 1020 με τον αισθητήρα των 41MPixel. Δεν έχω δοκιμάσει το Lumia, ωστόσο από όσο έχω διαβάσει πρόκειται για μία εκπληκτική κατασκευή και ανυπομονώ να το συγκρίνω με το Xperia Z1, το οποία πραγματικά προσφέρει ιδιαίτερα πειστικές και “lifelike” φωτογραφίες, με ζωντανά, όσο πρέπει κορεσμένα χρώματα – στο κόκκινο και στις αποχρώσεις του, όπως έχω δει και σε άλλες περιπτώσεις smartphones το... παρακάνει, χωρίς ωστόσο να προβληματίζει – με αρκετή λεπτομέρεια και ελάχιστο κόκκο, που εμφανίζεται μόνο όταν φτάσετε το... ζούμ στο τέρμα - που μοιάζει ατελείωτο με την ροδέλα του mouse - στον υπολογιστή σας, κυρίως όταν επιλέξετε να τραβήξετε σε χαμηλότερη ανάλυση με τις αυτόματες ρυθμίσεις (με το Superior Auto μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες έως και 8MPixel).
DSC_0005
DSC_0014
DSC_0027
DSC_0008_ (8)
DSC_0045
 Στα 8Mpixel. Με Superior Auto ρύθμιση
DSC_0052
Τα αποτελέσματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι επίσης εξαιρετικά, δείγμα της τεχνογνωσίας της Sony στις φωτογραφικές μηχανές. Πραγματικά, η φωτογραφική μηχανή του Sony Xperia Z1 θα απογειώσει τις λήψεις σας και το μόνο που σας περιορίζει είναι η φαντασία σας.

Περισοτερα ΕΔΩ

Πηγη:  http://www.digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου